BM - OKF

 

ORFK

 

NAV

 

 

MOL

 

HVESZ

 

Volánpack

 

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL

1.  A Vám- és Pénzügyőrség / Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tevékenysége az ADR terén

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 20. §-a alapján a vámhatóság ellenőrzi a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodásban (a továbbiakban: ADR) foglaltak betartását.

Az említett ellenőrzési jogosultság kiterjed a belföldi és a nemzetközi forgalomra egyaránt.

A vámhatóság kifejezés 2010.december 31-ig a Vám- és Pénzügyőrséget jelentette, míg a tavalyi évtől mindez megváltozott. Kormányzati döntés értelmében 2011. január 1-jétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség összeolvadt, amelynek eredményeként létrejött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV).

A NAV-ról szóló 2010. évi CXXII. törvény 90. § (6) bekezdéséből következik, hogy a Kkt-ban említett vámhatóság kifejezés alatt már a NAV vámszervét kell érteni. A NAV struktúrája időközben többször is módosult.

2  Az aktuális szervezeti felépítés

Az ADR ellenőrzéseket a NAV vám- és pénzügyőri igazgatóságai, valamint NAV Bevetési Főigazgatóságának munkatársai

2.1  Az ADR képzettségek helyzete

A NAV-nak 2011-ben 189 fő ADR ellenőre,56 fő ADR ügyintézője és 5 fő ADR tanácsadója volt.

A korábban említett humán erőforrás mozgása miatt a NAV fontosnak tartja, hogy az állományából minél több fő rendelkezzen az ADR ellenőrzések végzéséhez szükséges speciális szakmai ismeretekkel.

Fontosnak tartja továbbá a meglevő ellenőrök ismereteinek felújítását is, figyelemmel az ADR 2011-es változásaira. Ebből kifolyólag a 2012-es év januárjában - a rendelkezésre álló pénzügyi forrás nagysága tükrében - 61 fő részvételével ADR ellenőri tanfolyam lebonyolítására került sor.

Ez alapján a NAV ADR ellenőri létszáma 250 főre módosult. Ezzel párhuzamosan 128 fő vett részt ADR ismeretfelújító tanfolyamon. Hasonló jellegű képzésekre utoljára 2009-ben került sor, ezért is volt fontos a tanfolyamok megtartása.     

A NAV felismerte, hogy a vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez elengedhetetlen a 2011-es ADR szabálygyűjtemény soron kívüli beszerzése.

Kihangsúlyozandó, hogy 2011. július 1-jétől a veszélyes áruk közúti szállítása során kizárólag a 2011-es ADR rendelkezései alkalmazandók, ezért az említett kiadvány hiányában az érintett szervek nem tudták volna vizsgálni a vonatkozó előírások teljesülését. A szabálygyűjtemény beszerzése megvalósult, azok kiosztása 2011. év júliusában megtörtént. Ez a beszerzés lehetővé tette, hogy az ellenőrzések megfeleljenek a 2011-es ADR-ben leírtaknak.

2.3 Az ellenőrzési tevékenység alakulása

Az ADR ellenőrzésekre vonatkozó aktuális képet az alábbi - a 2011-es év adatai alapján készült - diagramok érzékeltetik, melyek részleteit a melléklet mutatja .

A határátkelőhelyek kialakítása

Az ADR szempontjából elengedhetetlen, hogy a fuvareszközök közlekedése során minden olyan óvintézkedés megtételre kerüljön, amellyel az emberi élet biztonsága megóvható. Ennek szerves részét képezi, hogy a közúti határátkelőhelyek úgy kerültek kialakításra, hogy ott - lehetőség szerint - a többi tehergépjárműtől elkülönítve közlekedjenek az ADR-es szállítmányok.

Az ADR szempontjából jelentőséggel bíró - az EU vámhatárán működő - közúti határátkelőhelyek jegyzéke mellékletben csatolva.

 

Fontosabb elérhetőségek:

Név                                                    Elérhetőség

Nemzeti Adó- és Vámhivatal                     Telefon:+36 1 301-6950

                                                                          +36 1 301-6951

Váminformációs központ                            Telefon +36 40 346-262

                                                                 E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Magyarországi vámhatárokon kialakult várakozási idők: 

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

 

A NAV Regionális VP főigazgatóságai, VP igazgatóságok elérhetőségei 

Magyarország EU vámhatárain működő közúti határátkelőhelyek listája