BM - OKF

 

ORFK

 

NAV

 

 

MOL

 

HVESZ

 

Volánpack

 

Eltérés a 2013.01.01-2013.06.25. között kiadott bolgár ADR oktatási bizonyítványok érvényesítésében! (2)

Figyelem!

A bolgár közlekedési hatóság véleményünk szerint nem az európai törvényalkotók szándékának megfelelően alkalmazta az előírásokat az új ADR oktatási bizonyítványok (plasztik kártyák) kitöltése során. Ennek a kiküszöbölésére jelent meg az összeállítás, az interneten:

A cél ezzel az anyaggal vélhetően az volt, hogy a közeljövőben ne legyen gond a bolgár járművezetőknek az eltéréssel kitöltött ADR bizonyítványok ellenőrzésénél Bulgárián kívül, Európában.

Aki az eltérést a bizonyítványban pl. árukiadásoknál, vagy hatósági ellenőrzések során észreveszi, az így kapjon arra hivatalos magyarázatot.

Figyelem, a 2013. első hat hónapjában Bulgáriában kiállított ADR oktatási bizonyítvány még 2018-ig érvényes!

A mellékletben is csatolt, hatósági összegzést tartalmazó dokumentum  (pl. 9-es oldal, táblázat 2.sor) szerint, ha egy járművezetőnek alap + tartányos végzettsége van: 

-  az igazolvány 9-es pontjában: 2,3,4.1,4.2,4.3,5.1,5.2,6.1,6.2,8,9, / tartányos szállítási módra

-  az igazolvány 10-es pontjában:  / nem tartányos szállítási módra bejegyzés szerepel!

Ennek értelmében a bizonyítvány kiadása már eleve igazolja a nem tartányos szállítási módra történt oktatást, így bejegyzés a 10-es pontban nem szerepel. Ezért a bolgár járművezető új ADR oktatási bizonyítványa, a fenti kitöltési szabályok mellett, a 10-es pontban történt kihúzás ellenére, nem tartányos szállítási módra is, érvényes. Azt megkifogásolni egy árukiadásnál vagy pl. egy hatósági ellenőrzés során nem indokolt.

 

A hibásan kiállított  és a javított igazolvány  minták.

 

üdvözlettel:

Elnökség

2014.10.02